Cedrové oříšky
Mezi všemi dary cedrového lesa představují skutečné bohatství semena cedru, tzv. cedrové oříšky. Jejich nutriční a chuťové vlastnosti jsou vynikající; produkty získávané z cedrových semen čili "oříšků" ("ořechů") svou kalorickou hodnotou, stravitelností a jinými ukazateli převyšují podobné produkty živočišných druhů. Obyvatelé, kteří žijí v cedrových lesích Ruska, již po celá staletí používají oříšky jako potravinářský produkt, zejména v podobě vylisovaného cedrového oleje. Je zjištěno, že roční úroda cedrových semen je z hlediska nutričních parametrů schopna zajistit celosvětovou spotřebu rostlinného oleje. Stravitelnost cedrového oleje je vyšší než u oleje slunečnicového a živočišného a rovná se stravitelností oleje olivového. Olej z cedrových oříšků se vyráběl na Uralu a Sibiři již odedávna. V XIX. století se cedrový olej dal koupit na každém sibiřském trhu. Většinou se olej vyráběl primitivním způsobem v domácích podmínkách. Cedrový olej je možné získat i lisováním za studena. Takto připravený olej je více ceněn jak po stránce kalorické, tak po stránce léčivých vlastností. Má příjemnou chuť, světle žlutou nebo zlatavě jantarovou barvu a skvělou oříškovou vůni. Cedrový olej se používá v lékařství, při výrobě parfémů a v kosmetickém průmyslu.
Tuk cedrových oříšků je charakteristický vysokým obsahem polonenasycených mastných kyselin, zvláště kyseliny linolové. Z dusíkatých látek převládají bílkoviny se zvýšeným obsahem aminokyselin (což je pro ne charakteristické), mezi nimiž dominuje arginin. Tato aminokyselina je nezbytná pro vývoj rostoucího organismu, a proto je v dětském věku a u těhotných žen velmi důležitý denní příjem této látky. Bílkoviny oříšků jsou lehce stravitelné.
Cedrové oříšky jsou cenným zdrojem vitamínů E a F, které mimo jiné štěpí tuky. Vitamíny skupiny E (tokoferoly) jsou důležité a nenahraditelné pro zabezpečení adekvátních genetických přenosů (z řečtiny odvozené slovo "tokoferol" znamená "nesoucí potomstvo"). V případě nedostatku vitamínu E v organismu dochází k poruše rovnováhy tuků. Tento vitamín odpovídá za proces laktace u kojících žen; při jeho nedostatku se laktace přerušuje. U lidí náchylných k arteroskleróze jsou některé patologické procesy rovněž vysvětlovány E-vitamínovým deficitem.
V cedrových oříšcích se nachází celý komplex vitamínů skupiny B, které normalizují funkce nervového systému, blahodárně ovlivňují růst a vývoj lidského organismu a zlepšují kvalitu krve. Z přírody je známo, že mladí vlci, kteří jsou ve věku, kdy se jim vyměňují zuby, s chutí konzumují cedrové oříšky jako někteří býložravci (veverky, různí ptáci). Existence vzácného a velice ceněného zvířete - sobola - je založena právě na úrodě cedrových oříšků.
Cedrové oříšky jsou bohatá na minerální látky a stopové prvky. Nutriční hodnota se zdůvodňuje chemickým složením oříšků, které svým obsahem fosfatidního fosforu převyšují ostatní ořechy i semena olejnatých rostlin.
Vědci zjistili, že 100 gramů jader cedrových oříšků postačuje pro vytvoření denní zásoby aminokyselin v organismu dospělého člověka, stejně tak jako stopových prvků (například mědi, kobaltu, manganu a zinku). Jelikož je celková Stravitelnost oříšků poměrně vysoká, přínos organismu je obrovský.
Výzkumy ukázaly, že jádro cedrového oříšku, které váží přibližně 43 % jeho celkové hmotnosti, obsahuje velké množství důležitých látek: vitaminů (A, B1, B2, B3, E), stopových a dalších prvků (hořčík, křemík, draslík, fosfor, vápník, jód, olovo, bór, zinek, železo a další), bílkovin, uhlíku, tuků. Podívejme se na toto bohatství poněkud podrobněji.
Jádra oříšků obsahují 63,9 % vysoce kvalitního cedrového oleje a 17,2 % lehce vstřebatelných bílkovin obsahujících devatenáct aminokyselin: tryptofan, leucin a izoleucin, valin, lyzin, metionin, histidin, prolin, cerin, glycin, threonin, alanin, kyselina glutamová, kyselina asparagová, fenylalanin, cystin a cystein, arginin, tyrozin.
Z těchto aminokyselin je 70 % nezaměnitelných a podmínečně nezaměnitelných, což svědčí o vysoké biologické hodnotě bílkovin cedrového semene („oříšku"). Arginin (do 21 g/100 g bílkoviny) patří k nepostradatelným, tzv. esenciálním aminokyselinám v dětské výživě.
Bílkovina cedrových oříšků má oproti bílkovinám jiných produktů vysoký obsah lyzinu (do 12,4 g/100 g bílkoviny), methioninu (do 5,6 g/100 g bílkoviny) a tryptofanu (do 3,4 g/ 100 g bílkoviny). Tyto látky patří mezi nejvíce deficitní aminokyseliny, jež obvykle limitují biologickou hodnotu bílkovin ve složení produktů.